Thanks for visiting our site.

It looks like you’re about to view a page that includes products we don’t offer in your state. You’re welcome to continue on the site anyway, or find a local agent to learn more about products and services available in your state and how an annual review can check to ensure your coverage is keeping up with your busy life.

×
Farm Bureau Financial Services Agent

Thanks for your interest!

I want to help you protect your auto, home, farm or business. Give me a call or send me a message to set up a time to talk.

×
My Zip Code: (change)
LCArticle_FinancialLiteracyQuiz

Are You Farm Bureau Financially Savvy?

April 11, 2016

According to a 2014 Life Studies report by LIMRA, a financial industry research company, less than one quarter of middle-market consumers are comfortable with their knowledge of financial services. Take this 13-question quiz to test your knowledge! 

1. You want to reach a large savings goal - for an expensive vacation, a larger down payment on your next car or a down payment on a house. To maximize your chance of success:

a. Set a dollar goal and a deadline date for saving that much.
b. Save every spare dollar. 
c. Devote at least 25 percent of your net earnings to your goal.
d. Crowdfund.
e. Ask friends and family. 

You're more likely to accomplish concrete goals than vague ones, says Eric Tyson, author of "Personal Finance for Dummies." With well-defined goals, you'll know whether you're on track. 

Answer: A

2. What is considered a “good” credit score?

a. 580
b. 640
c. 720

Answer: C

3. Which of the following things hurts your credit score?

a. Having more than two active credit cards.
b. Owing money on your car loan.
c. Applying for three or more loans in one year.
d. Having a revolving credit balance.

Answer: C

4. Which of these is a discount that Farm Bureau Financial Services auto insurance provides?

a. Safe Driver Discount
b. Low Mileage Discount
c. Good Student Discount
d. Loyalty Discount 
e. All of the above

Answer: E

Read more about auto insurance here.

5. Which of the following states has its own estate tax, in addition to federal estate taxes?

a. Minnesota
b. South Dakota
c. Iowa
d. Kansas

Answer: A

6. If you have caused an accident, which type of automobile insurance would cover damage to your own car?

a. Term
b. Collision
c. Comprehensive
d. Liability
e. Property damage

Answer: B

Read more about auto insurance here.

7. What does residential equipment breakdown coverage from Farm Bureau NOT cover?

a. TV
b. Computer
c. Air Conditioner 
d. Furnace
e. Refrigerated items in fridge or freezer 

Answer: E

Read more about Residential Equipment Breakdown here.

8. What size of emergency fund is recommended to at least have ready in case of those unexpected situations?

a. 1-3 months of living expenses
b. 3-6 months of living expenses
c. 6 months – 1 year of living expenses
d. 1 – 1.5 years of living expenses
e. None of the above. 

Answer: B

At least 3-6 months is recommended, but more never hurts! The ideal emergency savings goal might be as little as three months or as much as two years of expenses, financial advisors say. It all depends on your personal situation. 

9. What is life insurance commonly used for? 

a. Cover burial and memorial costs.
b. Replace lost income.
c. Pay off debts. 
d. Leave a charitable giving legacy. 
e. All of the above. 

Answer: E

Check out these other Unexpected Uses for Life Insurance.

10. With Farm Bureau Financial Services, if a storm damages your car, home and boat, how many deductibles would you pay to get them repaired?

a. One
b. Two
c. Three
d. Four
e. Five

Answer: A

With Farm Bureau, you can save a bundle by bundling your coverage and have the benefit of only one deductible when multiple covered items are damaged in a single event.

11. True or false: Term insurance can’t be converted to permanent. 

A. True
B. False

Answer: B

Many term policies are renewable and convertible to a permanent policy. After holding your term policy for a set period of time, it may be possible to convert it with a special credit for doing so. The credit helps offset any increase in premium and the usual health assessment may be waived.

12. Ethan's income for last month was $2,350. His monthly fixed expenses were $1,550, and his variable expenses totaled $900. Did he have a surplus or deficit for that month?

a. Surplus
b. Deficit
c. Neither - he had a balanced account.
d. Both - a surplus in income and a deficit in expense

Answer: B

Here are additional Tips for Keeping Your Spending on Track.

13. According to a report by the Federal Trade Commission, 3 million consumers reported losing money to scams, frauds and identity theft in 2015. What was the most common form of reported identity theft?

a. Tax and wage-related fraud
b. Phone and utilities fraud
c. Bank fraud 
d. Credit card fraud 
e. Both B & C

Answer: A

Tax and wage-related fraud made up 45% of reported identity theft, followed by credit card fraud at 16%. Did you know identity theft is one of the fastest-growing crimes in the U.S.? With Identity Theft Protection, Farm Bureau can both help prevent fraud and, if the worst happens, provide resolution services.

Read more about Identity Theft here.

Source:
http://www.cnbc.com/2015/06/23/how-much-should-you-actually-save-for-emergencies.html